Agenda

van Vrijzinnig Antwerpen en bevriende verenigingen
(meer info ook bij de desbetreffende verenigingen – voor website: klik op logo of naam van vereniging)

Elke eerste maandag van de maand
De Grijze Geuzen AntwerpenVormingsnamiddagen (zie verder in agenda)
Locatie (tenzij anders vermeld): Out of a Box, De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen
Tijdstip: 14:00u
Voorafgaand: broodjeslunch vanaf 12:00u.

Elke zondag, 10:00u tot 14:00u, in het VC De Schakel Mechelen: ‘Parlé Poincaré
Neem vrijblijvend deel aan het debat zonder dogma’s. Met periodiek nieuwe hete hangijzers bekeken vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief.

De Keukenprinsessen
HuisvandeMens Antwerpen
Elke maand toveren de lieftallige Keukenprinsessen – Bie, Rita en Mieke – het huisvandeMens Antwerpen om tot een heerlijk culinair en gezellig peperkoekenhuisje. Gewoon gezellig bij elkaar zijn, kletsen en af en toe eens een leuke activiteit. Deelname is gratis. Voor meer informatie, neem contact op met het HuisvandeMens – antwerpen@demens.nu

Out of a Box, het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt, is de bakermat van de H-VV afdeling Vrijzinnig Antwerpen.
Met info over het Out of a Box vind je HIER

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

 

AUGUSTUS 2018

31 augustus – 20:00u

Boekvoorstelling “Gesneuvelde Landschappen 1914-1918”
Omar Van Meervelde

Tijdens een tocht door de Westhoek ontdekte kunstenaar Omar van Meervelde (Borgerhout, 1949) het graf van zijn grootoom Henri Van Meervelde op de militaire begraafplaats van Oeren. Deze ontdekking inspireerde de kunstenaar tot het maken van een reeks landschapstekeningen, waarvan nu een aantal in het boek ‘Gesneuvelde Landschappen 1914-1918’ werden verzameld.

Verre herinneringen aan de grote tragedie die schuldgevoelens, haat en verschrikking oproepen.
Verre herinneringen aan de waanzin en degradatie van het individu.
Verre herinneringen aan de vervloekte loopgraven…
…maar ook:
Verre herinneringen aan hoop op vrede, liefde en tederheid.
Verre herinneringen aan hen die blind vochten voor eeuwige vrede…

Het boek ‘Gesneuvelde Landschappen 1914-1918’ is tijdens de voorstelling én de tentoonstelling verkrijgbaar.
Oplage: 350 exemplaren, waarvan 50 genummerde exemplaren met originele tekening. Meer info HIER

SEPTEMBER 2018

1 – 5 september
14:00u – 17:00u

Tentoonstelling “Gesneuvelde Landschappen 1914-1918”
Omar Van Meervelde

De tentoonstelling is te bezichtigen van zaterdag 1 september tot en met woensdag 5 september, van 14:00u tot 18:00u. (maandag 3 september gesloten).

7 september – 19:00

Vernissage
tentoonstelling “Natuurfotografie Ann M. Higuet”

Ann Higuet is een Belgische natuurfotograaf die haar afbeeldingen en verhalen gebruikt om mensen bewust te maken van de kostbare Schoonheid die ons alom omringt.

Sinds 2007 is natuurfotografie haar grote passie en observeert en fotografeert ze wereldwijd dieren op hun voorwaarden….wild, ongemanipuleerd en onaangetast.

Haar beelden bleven niet onopgemerkt en werden reeds meermaals internationaal gepubliceerd in onder andere National Geographic USA, NG België & Nederland, Africa Geographic, Arizona Highways, Best of Africa, American Ornithological Society, enz.

Natuurfotografie heeft voor haar iets spiritueels. Haar sterke interesse in kunst en het diepe respect voor de natuur en de emoties die bij beiden opborrelen, zijn tastbare elementen in haar werk. Haar fotoverhalen benadrukken deze emotie in de hoop anderen ertoe te bewegen hun plaats in de natuur te herontdekken en zich ermee opnieuw te verbinden. Een goed beeld heeft de capaciteit om gedachten te veranderen en tot actie te inspireren.

 

8 tot 28 september

Tentoonstelling “Natuurfotografie Ann M. Higuet”

    

29 septembe

Fakkeltjesdag

Wat?
Een ontmoetingsdag voor leerlingen NCZ van het 1ste – 2de leerjaar. Een gekke plek om maffe mensen, zotte spelletjes en bangelijk lekkere hapjes te ontmoeten, te spelen, te knabbelen!

Waarom?
Het is een eerste kennismaken met de georganiseerde vrijzinnigheid en de daarbij horende verschillende verenigingen en doelstellingen.
Ouders en kinderen via de school laten kennismaken met de brede werking van Vrijzinnig Antwerpen.

Een Ontmoetingsplek ouders/leerkrachten/organisatie!

Meer info bij de leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer!

OKTOBER 2018

2 oktober – 19:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vernissage fototentoonstelling
“Alter Ego – IK/KIEL”

o.l.v. Wim Rosiers en Theo Beck

De fototentoonstelling is het resultaat van een project, met identitaire dimensie, waarbij een hele groep kinderen, tussen 10 en 14 jaar, gestimuleerd werden zichzelf te zoeken en te vinden op het Kiel waar ze wonen. Via foto’s moeten ze weergeven wie ze echt zijn en waar ze naar toe willen met hun toekomst. De fotografen geven enkel technische bijstand zonder ze te sturen in een bepaalde richting. Ieder kind kreeg een wegwerpcamera zodat ze het met een beperkt aantal foto’s moeten stellen. Samen met fotografen, werd 1 foto per kind geselecteerd en afgedrukt op groot formaat om daarmee deze professionele fototentoonstelling samen te stellen.
Hiermee wordt getracht de kinderen, die voornamelijk vanuit een kansarme buurt komen, een beeld te laten scheppen waar ze trots op kunnen zijn en waar de hele buurt ( ouders, familie, externen, ….) naar kunnen komen kijken op de tentoonstellingen.

Organisatie: Agorakring

“De Matrassenkoning”
multimediale performance en lezing, door
Wim Geysen Producties

Een vader, een dochter en een draagtas vol dromen. Dat zijn de ingrediënten voor een sprookjesachtige, poëtische vertelling over de kracht van fantasie, het krijgen van kansen en de zoektocht naar Geluk.
De Matrassenkoning is een universeel verhaal over onze samenleving en armoede in het bijzonder, gezien door de ogen van een kind.
Voor de uitwerking van de tekst liet auteur en theatermaker Wim Geysen zich inspireren door de beelden van fotograaf Wim Rosiers.
Na de performance (30’) gaat de auteur dieper in op de aangehaalde thema’s via een interactief, geanimeerd gesprek met getuigenissen, praktische voorbeelden en stellingen.

Wim Geysen Producties

De tentoonstelling “Alter Ego” loopt tot 28 oktober 2018

3 tot 28 oktobe

 

 

 

Fototentoonstelling
“Alter Ego – IK/KIEL”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organisatie: Agorakring

NOVEMBER 2018

8 november – 19:30u

Vernissage tentoonstelling “Nooit meer oorlog herdenken

De voorbije vier jaar werd de Eerste Wereldoorlog in het lang en het breed herdacht.
Hoe houden we de vredesgedachte na de hype van 100 jaar herdenking brandend actueel?
Heeft oorlogsherdenking überhaupt wel zin? Wie zijn de winnaars en verliezers van het herdenkingstoerisme?

In deze tentoonstelling wordt het herdenken van de Eerste Wereldoorlog belicht aan de hand van aan de hand van kritische vragen bij sfeervolle foto’s van Patrick Goossens.

Tijdens de vernissage brengt Wim Geysen aangepaste liederen en teksten.

9 tot 25 november

Tentoonstelling “Nooit meer oorlog herdenken

De voorbije vier jaar werd de Eerste Wereldoorlog in het lang en het breed herdacht. Hoe houden we de vredesgedachte na de hype van 100 jaar herdenking brandend actueel? Heeft oorlogsherdenking überhaupt wel zin? Wie zijn de winnaars en verliezers van het herdenkingstoerisme?

In deze tentoonstelling wordt het herdenken van de Eerste Wereldoorlog belicht aan de hand van aan de hand van kritische vragen bij sfeervolle foto’s van Patrick Goossens.

13 november
– 15:00u
– 20:00u

voorstellingen “Oorlogsstemmen”   

W.O. I – Oorlogsmuziek – Protestsongs vroeger en nu
door Guy Verlinde

Honderd jaar W.O. I, dat is honderd jaar van zoeken naar waarom en betekenis geven, honderd jaar verwerken en lessen trekken, wonden likken en littekens koesteren. Een conflict als oneindige inspiratiebron voor oorlogsliederen en protestsongs, als voedingsbodem voor elk klein of groot verhaal.
In Oorlogsstemmen geeft Guy Verlinde een overzicht over de gevolgen van Wereldoorlog I, aan de hand van anekdotes, gedichten en oorlogsliederen als ‘In Flanders Fields’. Daarnaast maken de leerlingen kennis met belangrijke historische tegenstemmen zoals Martin Luther King en Nelson Mandela. De protestsongs van o.a. Bob Dylan en John Lennon tonen de kracht van muziek en kunst als verzetsmiddel tegen gewapende conflicten.

Inkom: 5,00 EUR

22 november – 19:30u

Toneelvoorstelling “Soldaat Peaceful”

Soldaat Peaceful wil niet vergeten. Hij werd tijdens de Grote Oorlog gerekruteerd om als veel te jonge soldaat in Vlaanderen te gaan vechten tegen het Duitse leger.
Jaren later neemt hij ons mee in een spel van herinnering en tijd over zijn onverwerkte verleden. Hij vertelt ons over zijn gelukkige jeugdjaren op het Britse platteland, de opwindende avonturen met Molly en Dikke John, zijn liefde voor Ma en voor zijn grote broer en voorbeeld, Charlie.
Dit alles wordt echter overschaduwd door de vroege dood van zijn vader. Uiteindelijk moeten de warme herinneringen plaatsmaken voor de brutaliteit van de oorlog, die hem genadeloos de loopgraven injaagt en hem confronteert met de even gruwelijke, als onbegrijpelijke oorlogslogica.
Steven Spielberg verfilmde zeer recent Warhorse, een ander succesverhaal van Morpurgo dat ook furore maakt in het Londense West End.
Prijswinnend auteur Michael Morpurgo liet zich inspireren door een bezoek aan Ieper, waar hij geschokt vaststelde hoeveel jonge soldaten tijdens WOI ter dood veroordeeld werden voor vermeende lafheid.

Vertolking: Erik Burke
Regie: Ron Cornet
Muziek: Jan Moonen
Vertaling: Gerd De Ley

Inkom: 10,00 EUR (drankje incl.)

26 november tot 7 december

Tentoonstelling CREA-wedstrijd

Wat?
Je kan het wellicht reeds uit de titel afleiden: het betreft een Creatieve wedstrijd, in dit geval voor leerlingen NCZ van de 5de en 6de klas
Het thema wordt jaarlijks vastgelegd.
Waarom?
De Creawedstrijd heeft tot doel de persoonlijkheid, talenten, geestelijke en morele vermogens van jonge mensen te ontplooien, ze moreel te vormen en te ontwikkelen en tevens moreel te leren denken rond het onderwerp.
Uiteraard wordt daarbij de creativiteit  en het vormen van een eigen mening gestimuleerd en wordt de band tussen verschillende generaties met dezelfde levensbeschouwing versterkt.

Meer info bij de leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer!

26 – 27 – 28 november

In het kader van 7 dagen Sociale Film

DECEMBER 2018

7 december – 19:00u

Prijsuitreiking CREA-wedstrijd

10 december – 19:30u

 

In het kader van 70 jaar UVRM

In 2018 bestaat het Verdrag voor de Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 70 jaar. Op 10 december 1948 hebben vertegenwoordigers uit alle landen vastgelegd wat wij mensen als universele rechten beschouwen. Rechten die het mogelijk maken dat we vrij en waardig in gelijkheid kunnen leven.

 

 

Vernissage tentoonstelling “Domozy”

Over de kunstenaar
De Syriër Saif Lama`a (Dumuzi), geboren in Mosul (Irak, 1982), begon zich reeds op zeer jonge leeftijd te uiten met kunst. Op 18-jarige leeftijd ging hij naar Damascus waar hij Schone Kunsten volgde aan de Damascus University.
Het is dan dat Saif de naam Domozy aanneemt, geïnspireerd door Dumuzi, wat in het Sumerisch (mythologie), betekent “legitieme zoon”.
Na het tentoonstellen van zijn creaties in 2005 aan de prestigieuze Khan As’ad Pasha van Damascus kon hij deelnemen aan een stage bij Eva Lootz, de beroemde beeldend kunstenares.
Tussen 2005 en 2009 kon hij vrij zijn kunst uitdrukken tijdens tentoonstellingen, vnl. in Damascus, maar in 2009, wanneer hij terugkeert naar zijn familie in Irak, wordt hij geconfronteerd met groeiende censuur van IS (Islamitische Staat). Voor hen zijn kunstenaars onverlaten, schadelijke wezens, om te elimineren…
Domozy wordt het zwijgen opgelegd en blijft twee jaar werkeloos thuis. Wanneer IS-mannen hem komen zoeken en hem bedreigen, is hij slim genoeg om zich voor te doen als een binnenhuisarchitect en kan hij zijn kunstvorm voorlopig camoufleren. Maar uiteindelijk had hij geen andere keus dan te vluchten om zijn kunst te blijven uiten, te vluchten om “vrij te kunnen blijven leven.

Over zijn werk:
In zijn schilderijen beeldt hij vaak een hybride halfman af, een stier die verwijst naar de oude mythen van Mesopotamië, Griekenland of Egypte. Hij gebruikt ook veel symbolen die uitdagen en iedereen toestaan zijn werken op een heel persoonlijke manier te interpreteren..

 

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling loopt van 11 tot 30 december 2018

Advertenties