Agenda

van Vrijzinnig Antwerpen en bevriende verenigingen
(meer info ook bij de desbetreffende verenigingen – voor website: klik op logo of naam van vereniging)

Elke eerste maandag van de maand
De Grijze Geuzen AntwerpenVormingsnamiddagen (zie verder in agenda)
Locatie (tenzij anders vermeld): Out of a Box, De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen
Tijdstip: 14:00u
Voorafgaand: broodjeslunch vanaf 12:00u.

Elke zondag, 10:00u tot 14:00u, in het VC De Schakel Mechelen: ‘Parlé Poincaré
Neem vrijblijvend deel aan het debat zonder dogma’s. Met periodiek nieuwe hete hangijzers bekeken vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief.

De Keukenprinsessen
HuisvandeMens Antwerpen
Elke maand toveren de lieftallige Keukenprinsessen – Bie, Rita en Mieke – het huisvandeMens Antwerpen om tot een heerlijk culinair en gezellig peperkoekenhuisje. Gewoon gezellig bij elkaar zijn, kletsen en af en toe eens een leuke activiteit. Deelname is gratis. Voor meer informatie, neem contact op met het HuisvandeMens – antwerpen@demens.nu

Out of a Box, het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt, is de bakermat van de H-VV afdeling Vrijzinnig Antwerpen.
Met info over het Out of a Box vind je HIER

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

 

SEPTEMBER 2018

 7 september – 19:00u

Vernissage
tentoonstelling “Natuurfotografie Ann M. Higuet”

Ann Higuet is een Belgische natuurfotograaf die haar afbeeldingen en verhalen gebruikt om mensen bewust te maken van de kostbare Schoonheid die ons alom omringt.

Sinds 2007 is natuurfotografie haar grote passie en observeert en fotografeert ze wereldwijd dieren op hun voorwaarden….wild, ongemanipuleerd en onaangetast.

Haar beelden bleven niet onopgemerkt en werden reeds meermaals internationaal gepubliceerd in onder andere National Geographic USA, NG België & Nederland, Africa Geographic, Arizona Highways, Best of Africa, American Ornithological Society, enz.

Natuurfotografie heeft voor haar iets spiritueels. Haar sterke interesse in kunst en het diepe respect voor de natuur en de emoties die bij beiden opborrelen, zijn tastbare elementen in haar werk. Haar fotoverhalen benadrukken deze emotie in de hoop anderen ertoe te bewegen hun plaats in de natuur te herontdekken en zich ermee opnieuw te verbinden. Een goed beeld heeft de capaciteit om gedachten te veranderen en tot actie te inspireren.

 

8 tot 28 september

Tentoonstelling “Natuurfotografie Ann M. Higuet”

    

OKTOBER 2018

1 oktober – 14:00u “Ethische vragen over stamcelonderzoek”, lezing door Heidi Mertens
Grijze Geuzen Antwerpen, i.s.m. De Maakbare MensDe lezing wordt voorafgegaan door een lunchbar (vanaf 12:00u)
info: info@grijzegeuzen.be of 032893722 (Willy Roovers)
Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”
De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen
1 oktober – 13:30u Huisgenoten: praatgroep ‘verder na verlies’

Maandelijkse, vrijblijvende praatgroep rond rouw en verlies. Begeleid door ervaren moreel consulente en (groeps)psychotherapeute.
Opgelet!: graag op voorhand inschrijven via antwerpen@demens.nu of 03 259 10 80

Locatie: huisvandeMens, Jan Van Rijswijcklaan 96, 2018 Antwerpen

2 oktober – 19:30u

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vernissage fototentoonstelling
“Alter Ego – IK/KIEL”

o.l.v. Wim Rosiers en Theo Beck

 

 

 

 

De fototentoonstelling is het resultaat van een project, met identitaire dimensie, waarbij een hele groep kinderen, tussen 10 en 14 jaar, gestimuleerd werden zichzelf te zoeken en te vinden op het Kiel waar ze wonen. Via foto’s moeten ze weergeven wie ze echt zijn en waar ze naar toe willen met hun toekomst. De fotografen geven enkel technische bijstand zonder ze te sturen in een bepaalde richting. Ieder kind kreeg een wegwerpcamera zodat ze het met een beperkt aantal foto’s moeten stellen. Samen met fotografen, werd 1 foto per kind geselecteerd en afgedrukt op groot formaat om daarmee deze professionele fototentoonstelling samen te stellen.
Hiermee wordt getracht de kinderen, die voornamelijk vanuit een kansarme buurt komen, een beeld te laten scheppen waar ze trots op kunnen zijn en waar de hele buurt ( ouders, familie, externen, ….) naar kunnen komen kijken op de tentoonstellingen.

Organisatie: Agorakring

“De Matrassenkoning”
multimediale performance en lezing, door
Wim Geysen Producties

Een vader, een dochter en een draagtas vol dromen. Dat zijn de ingrediënten voor een sprookjesachtige, poëtische vertelling over de kracht van fantasie, het krijgen van kansen en de zoektocht naar Geluk.
De Matrassenkoning is een universeel verhaal over onze samenleving en armoede in het bijzonder, gezien door de ogen van een kind.
Voor de uitwerking van de tekst liet auteur en theatermaker Wim Geysen zich inspireren door de beelden van fotograaf Wim Rosiers.
Na de performance (30’) gaat de auteur dieper in op de aangehaalde thema’s via een interactief, geanimeerd gesprek met getuigenissen, praktische voorbeelden en stellingen.

Wim Geysen Producties

De tentoonstelling “Alter Ego” loopt tot 28 oktober 2018

2 oktober – 20:00u “Het controversiële presidentschap van Donald Trump”, lezing door Prof. dr Bart KERREMANS (K.U.Leuven)
HV Vrijdenkend Lier
Donald Trump werd verrassend president van de Verenigde Staten. Hilary Clinton haalde 2.9 miljoen stemmen meer, maar binnen de groep kiesmannen gekozen in de deelstaten haalde Trump een nipte meerderheid. Niet alleen verloor de Republikeinse partij geen enkele deelstaat, maar een vijftal vroeger Democratische deelstaten gingen met een klein verschil over naar het Trump-kamp. Wie dacht dat Trump zich presidentiëler zou gaan gedragen is er aan voor de moeite. Met een offensieve communicatiestijl blijft hij zich impulsief, onvoorspelbaar gedragen. Zit er systeem in deze “madness” ? Prof.dr.Bart Kerremans, Amerika-specialist aan de K.U.Leuven, vindt van wel. Hij typeert de Amerikaanse president in vier staakwoorden : impulsiviteit (“off the cuff” dan wel als tactiek), unilateralisme (alles vanuit het perspectief van de belangen van de V.S.), transactionalisme (er op uit in onderhandelingen de beste startpositie te hebben) en pragmatisme (wars van elk consistent doctrinair gedrag).Los van de vraag hoe men tegenover deze figuur en zijn beleid staat, gaat het om een interessant presidentschap. Donald Trump test immers voortdurend de grenzen van het Amerikaanse systeem.Locatie: Stadsschouwburg Vredeberg, Vredebergstraat 12-14 2500 LIER
3 tot 28 oktober

 

 

 

Fototentoonstelling
“Alter Ego – IK/KIEL”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organisatie: Agorakring

 

8 oktober:
09:00u – 17:00u

9 oktober:
09:00u – 17:00u

10 oktober:
09:00u – 12:00u

17 oktober:
09:00u – 12:00u

18 oktober:
09:00u – 12:00u

19 oktober:
09:00u – 17:00u

23 oktober (volgeboekt)

Tentoonstelling “Alter Ego” – volgende data zijn voorbehouden aan klasbezoeken 

 

 

 

 

 

 

4 oktober – 20.00u
WETENSCHAP IS TOP!   Thema 2018: “wat brengt de toekomst inzake mens-machine-interactie?”.

“Communicatie morgen: hoe praat de stad met jou en jij met de stad?”, door Prof. Dr. Pieter Ballon

Organisatie: UPV en het Humanistisch Verbond i.s.m. VormingPlus regio Mechelen, het Vermeylenfonds Mechelen en de Vrije Universiteit Brussel.

De maatschappelijke organisatie, en ons leven daarin, wordt alsmaar complexer. Daarom wordt er meer en slimmere technologie ontwikkeld om ons te helpen in die complexiteit op een, zo aangenaam mogelijke manier te leven. Mens-machine-interactie beheerst vandaag al ons dagelijkse leven, maar zal de komende jaren nog een enorme sprong voorwaarts maken. De wetenschap van vandaag legt de basis voor de technologie van morgen.

Locatie: Vrijzinnig Centrum De Schakel, Steenweg 32 (aan Grote Markt), 2800 Mechelen.

6 oktober HET BETERE BOEK
Willemsfonds AntwerpenDe Franse literatuur op het podium. Philippe Claudel, Stefan Hertmans, Johan Op de Beeck, e.a. geven er hun visie op Frankrijk.Locatie: Minard, Walpoortstraat 15 te 9000 Gent
Prijs:12,00 EUR (15,00 EUR voor niet-leden)
Info: willemsfondsantw@hotmail.be
9 oktober – 10:15u Daguitstap Antwerpen met bezoek aan het DIVA (het nieuwe Diamant & Zilvermuseum) en het Rockoxhuis.
Willemsfonds AntwerpenLocatie: Suikerrui 17 te 2000 Antwerpen
Mogelijkheid tot lunch;
14u00: geleid bezoek RockoxhuisPrijs: 23,00 EUR (inkom en gids) – kortingen A-kaart en KBC bankkaart mogelijk.Praktisch: Inschrijving +betaling uiterlijk op 19/09/2018
Info: willemsfondsantw@hotmail.be
11 oktober – 20.00u
WETENSCHAP IS TOP!   Thema 2018: “wat brengt de toekomst inzake mens-machine-interactie?”.

“Bio-engineering en milieu: Hoe maak je duurzaam medicijnen, voedingstoffen en biobrandstof?” door Prof. dr Ir. Eveline Peeters

Organisatie: UPV en het Humanistisch Verbond i.s.m. VormingPlus regio Mechelen, het Vermeylenfonds Mechelen en de Vrije Universiteit Brussel.

De maatschappelijke organisatie, en ons leven daarin, wordt alsmaar complexer. Daarom wordt er meer en slimmere technologie ontwikkeld om ons te helpen in die complexiteit op een, zo aangenaam mogelijke manier te leven. Mens-machine-interactie beheerst vandaag al ons dagelijkse leven, maar zal de komende jaren nog een enorme sprong voorwaarts maken. De wetenschap van vandaag legt de basis voor de technologie van morgen.

Locatie: Vrijzinnig Centrum De Schakel, Steenweg 32 (aan Grote Markt), 2800 Mechelen.

11 oktober – 20:00u Huisgenoten – “Geluk”, lezing door prof.dr Dirk De Wachter
deMens.nu – huisvandeMens Antwerpen
In een wereld vol prikkels en hoge druk om een perfect en succesvol leven te leiden is geluk vaak ver te zoeken. Zijn lezing geeft geen pasklare antwoorden maar op zijn geestige, laconieke manier vertelt hij dat je met stilstaan en nadenken kan ontdekken dat het geluk, zoals het spreekwoord zegt, soms in een klein hoekje ligt.Deelname: gratis, maar plaatsen zijn beperkt. Inschrijven is dus noodzakelijk. (antwerpen@demens.nu of 03 259 10 80)
huisvandeMens Antwerpen – Jan Van Rijswijcklaan 96, 2018 Antwerpen (de locatie kan nog wijzigen; u krijgt hiervan tijdig bericht).
11 oktober – 20:00u Gespreksavond met Monika Triest – “Wat zoudt gij zonder ’t vrouwvolk zijn?” Een geschiedenis van het feminisme in Vlaanderen
HV SchotenWeet u hoe het feminisme in België is ontstaan? Welke dames de voortrekkers waren in de 19de en 20ste eeuw? Welke veranderingen zij teweeg hebben gebracht door de jaren heen?Monika Triest, gewezen professor Vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoekster en schrijfster, heeft de vele verhalen en feiten verzameld in een gelijknamig boek dat haar blik weergeeft op de geschiedenis van het feminisme in België.
Locatie: Kasteel van Schoten
Inkom: 3 euro (2 euro leden Humanistisch Verbond)
Reservaties: tel. 03.658.46.49 of info@hvv-schoten.be
11 oktober – 20:00u

Lezing over “Griep; voorkomen en genezen” door Dr. Patrick Lacor (UZ Brussel)
Humanistisch Verbond Schijnvallei Oostrand
, i.s.m. Willemsfonds BorsbeekGriep, ook influenza genoemd, is een besmettelijke aandoening veroorzaakt door een virus. Een echte griep is iets heel anders dan het grieperig gevoel bij een verkoudheid… De aandoening is in hoofdzaak seizoensgebonden en komt bijna uitsluitend voor in de herfst- en winterperiode.Locatie: Cultuurhuis “De Pastorie”, Jozef Reussenslei 11, Borsbeek
15 oktober – 14:00u
16 oktober – 20:00u
Film “Three billboards outside Ebbing, Missouri”
HV SchotenZelden jongleerde iemand zo zelfverzekerd met tragedie en komedie als Martin McDonagh in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Een hilarisch feest van scherpe dialogen dat je tot tranen toe beweegt én aan het denken zet.Locatie: De Kaekelaar, Sint-Cordulastraat 10, 2900 Schoten
Tickets: 5 euro; Reservaties: 03.680.23.40 of ccticket@schoten.be
18 oktober – 20.00u
WETENSCHAP IS TOP!   Thema 2018: “wat brengt de toekomst inzake mens-machine-interactie?”.

Donderdag 18 oktober 2018: “Artificiële Intelligentie: waar liggen de grenzen?” Prof. Dr. Ann Nowé

Organisatie: UPV en het Humanistisch Verbond i.s.m. VormingPlus regio Mechelen, het Vermeylenfonds Mechelen en de Vrije Universiteit Brussel.

De maatschappelijke organisatie, en ons leven daarin, wordt alsmaar complexer. Daarom wordt er meer en slimmere technologie ontwikkeld om ons te helpen in die complexiteit op een, zo aangenaam mogelijke manier te leven. Mens-machine-interactie beheerst vandaag al ons dagelijkse leven, maar zal de komende jaren nog een enorme sprong voorwaarts maken. De wetenschap van vandaag legt de basis voor de technologie van morgen.

Locatie: Vrijzinnig Centrum De Schakel, Steenweg 32 (aan Grote Markt), 2800 Mechelen.

18 oktober – 19:00u

“Onverklaarbare genezingen en wonderen”, Lezing door Catherine De Jong
huisvandeMens en HV HerentalsWanneer spreken we eigenlijk van een onverklaarbare genezing of wonder? Een nadere definiëring van deze begrippen is nodig om iets zinnigs te zeggen over deze verschijnselen.

Welke verklaring bieden de geneeskunde en de medische psychologie? In deze presentatie proberen we alle aspecten die bijdragen aan deze fenomenen te benoemen en rationele verklaringen de ruimte te geven.Locatie: huisvandeMens Herentals, Lantaarnpad 20, Herentals
22 oktober -20:00u Voordracht door Els AMPE, schepen voor Ned. aangelegenheden in Brussel – “Het cultuurbeleid van de Stad Brussel” en de voorstelling van haar boek ‘Aylan’s geheim’
Willemsfonds AntwerpenLocatie: Maagdenhuis, Lange Gasthuisstraat33 te Antwerpen
Deelname: 5,00 EUR (lezing +receptie)
Praktisch: Inschrijving + betaling uiterlijk op 9 oktober
Info: willemsfondsantw@hotmail.be
24 oktober – 20:00uLiberale Vrouwen

Digitale Week 2018: privacy en cyberpesten

Lezing door Philippe De Backer, Staatssecretaris voor Privacy

In het kader van de Digitale Week verdiepen we ons in twee enorm belangrijke en zeer actuele onderwerpen: privacy en cyberpesten.

1. Het GDPR monster doet ons grondig nadenken over privacy en wat wel en wat niet meer kan. Je moet je gezond verstand gebruiken zegt men vaak. Maar hoe zit het nu effectief in elkaar? Welke gegevens mogen gedeeld worden? Wie weet wat over mij?

2. Op sociale media zien we onze kinderen en kleinkinderen alles ‘sharen’ en ‘liken’. Online ziet alles er perfect uit, maar is dat wel zo? Cyberpesten is in opmars, de drempel om kwetsende ‘comments’ te plaatsen is enorm klein geworden. Hoe gaan we hier mee om?

Daarom nodigen wij op woensdag 24 oktober 2018 staatssecretaris voor privacy Philippe De Backer uit om met ons over deze onderwerpen in gesprek te gaan.

Organisatie: Liberale Vrouwen
Deelname gratis
Inschrijven doe je HIER

25 oktober – 20.00u
WETENSCHAP IS TOP!   Thema 2018: “wat brengt de toekomst inzake mens-machine-interactie?”.

“Robots: wat staat ons te wachten?”, door Prof. dr ir. Dirk Lefeber

Organisatie: UPV en het Humanistisch Verbond i.s.m. VormingPlus regio Mechelen, het Vermeylenfonds Mechelen en de Vrije Universiteit Brussel.

De maatschappelijke organisatie, en ons leven daarin, wordt alsmaar complexer. Daarom wordt er meer en slimmere technologie ontwikkeld om ons te helpen in die complexiteit op een, zo aangenaam mogelijke manier te leven. Mens-machine-interactie beheerst vandaag al ons dagelijkse leven, maar zal de komende jaren nog een enorme sprong voorwaarts maken. De wetenschap van vandaag legt de basis voor de technologie van morgen.

Locatie: Vrijzinnig Centrum De Schakel, Steenweg 32 (aan Grote Markt), 2800 Mechelen.

27 oktober – 14:30u

Historische stadswandeling ‘De Groote Oorlog’
Willemsfonds DeurneLudwine Vereecke neemt ons mee doorheen het Antwerpen van de Eerste Wereldoorlog. Een twee uur durende historische ontdekkingstocht doorheen de donkerste dagen in de geschiedenis van ’t stad.Locatie: Hendrik Conscienceplein
Deelname: € 15 (inclusief snoepzakje)

NOVEMBER 2018

5 november – 14:00u “Liefde met alle geweld”, door Kris Smet, auteur van het gelijknamige boek
Grijze Geuzen AntwerpenGewezen VRT-journaliste Kris Smet heeft zich altijd ingezet voor vrouwenrechten. Het boek ‘Liefde met alle geweld’ schreef ze naar aanleiding van de blijvend hoge cijfers van familiaal geweld, vooral agressie tegen vrouwen in huiselijke kring.De lezing wordt voorafgegaan door een lunchbar (vanaf 12:00u)
info: info@grijzegeuzen.be of 032893722 (Willy Roovers)Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”
De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen
5 november – 13:30u Huisgenoten: praatgroep ‘verder na verlies’

Maandelijkse, vrijblijvende praatgroep rond rouw en verlies. Begeleid door ervaren moreel consulente en (groeps)psychotherapeute.
Opgelet!: graag op voorhand inschrijven via antwerpen@demens.nu of 03 259 10 80

Locatie: huisvandeMens, Jan Van Rijswijcklaan 96, 2018 Antwerpen

6 november – 20:00u “De bijbel : een vrij-zinnige lezing”, door Prof.dr. Ludo Abicht (UAntwerpen)
HV Vrijdenkend Lier i.s.m. Vormingsplus regio MechelenDe bijbel kan men op verschillende wijzen lezen. Fundamentalisten zullen de bijbelteksten letterlijk lezen. Meer verlichte geesten lezen dit heilige boek meer metaforisch als symbolische verhalen die zin geven aan hun leven. Men kan de lectuur ook vanuit een moreel standpunt lezen, om er een zedenleer uit te halen. Ten slotte kan men de lectuur ook gebruiken om een inzicht te krijgen in de eindbestemming van mens en wereld.
Prof. dr. Ludo Abicht gaat uit van een atheïstische lezing. De bijbel blijft hoe dan ook een centraal literair, mythologisch, historisch en cultureel document, waarvan talrijke passages behoren tot ons cultureel erfgoed. De bedoeling van zijn voordracht is te komen tot een redelijke en betekenisvolle lezing en een aantal boeiende nieuwe inzichten.Locatie: Stadsschouwburg Vredeberg, Vredebergstraat 12-14, 2500 LIER
8 november – 19:30u

Vernissage tentoonstelling “Nooit meer oorlog herdenken

De voorbije vier jaar werd de Eerste Wereldoorlog in het lang en het breed herdacht.
Hoe houden we de vredesgedachte na de hype van 100 jaar herdenking brandend actueel?
Heeft oorlogsherdenking überhaupt wel zin? Wie zijn de winnaars en verliezers van het herdenkingstoerisme?

In deze tentoonstelling wordt het herdenken van de Eerste Wereldoorlog belicht aan de hand van aan de hand van kritische vragen bij sfeervolle foto’s van Patrick Goossens.

Tijdens de vernissage brengt Wim Geysen aangepaste liederen en teksten.

8 november – 20:00u Gespreksavond met dr. Hetty Helsmoortel – “Waarom heeft iedereen het plots over CRISPR?”
HV SchotenEen intervoorstelling over plakken en knippen met het DNA (meer info later)
Locatie: Kasteel van Schoten
8 november – 9:30u Daguitstap Mechelen, met bezoek aan de Koninklijke Manufactuur De Wit en ontvangst en bezoek aan het stadhuis van Mechelen
Willemsfonds Antwerpen


Afspraak in Centraal Station Antwerpen
Prijs:11,00 EUR (exclusief treinticket)
inschrijving en betaling uiterlijk op 9 oktober.
Info: willemsfondsantw@hotmail.be
9 tot 25 november

Tentoonstelling “Nooit meer oorlog herdenken

De voorbije vier jaar werd de Eerste Wereldoorlog in het lang en het breed herdacht. Hoe houden we de vredesgedachte na de hype van 100 jaar herdenking brandend actueel? Heeft oorlogsherdenking überhaupt wel zin? Wie zijn de winnaars en verliezers van het herdenkingstoerisme?

In deze tentoonstelling wordt het herdenken van de Eerste Wereldoorlog belicht aan de hand van aan de hand van kritische vragen bij sfeervolle foto’s van Patrick Goossens.

10 november – 20:00u

Bewapening – in vredesnaam ?

Herdenkingscomité Camille Huysmans, in samenwerking met het Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen

 

Honderd jaar geleden, in augustus 1918, zetten de geallieerden een hevig slotoffensief in dat op 11 november leidde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Dat was ongeveer een jaar na de (mislukte) poging van Camille Huysmans om de vrede te bereiken via een conferentie van alle socialistische partijen van de betrokken landen.
Kunnen we hieruit lessen trekken? Of uit de vredesidealen die na 1918 veel aanhangers vonden:  de roep om “Nooit meer oorlog” en het ontstaan van linkse antimilitaristische bewegingen als die van het “Gebroken Geweer”? Ze hebben in ieder geval de Tweede Wereldoorlog niet kunnen tegenhouden. En ook nadien is het internationale ‘debat’ over nut en onnut van bewapening, defensie en militaire paraatheid nooit stilgevallen. Denk maar aan de kernwapenwedloop tijdens de zogenaamde Koude Oorlog. En nog altijd is er de vrees dat de vele internationale spanningen en reële conflicten in een oogwenk kunnen escaleren tot een Derde Wereldoorlog. Met wereldleiders als Trump en Poetin, met alles wat in het Midden-Oosten aan de gang is en gigantische vluchtelingenstromen veroorzaakt, zit dit thema bijna dagelijks  vooraan in het nieuws op alle media. Stof genoeg dus om op de vooravond van de honderdjarige herdenking van de wapenstilstand van 1918 na te denken over de actualiteit van vredesstrategieën.

Vier sprekers zullen van gedachten wisselen over kwesties als
“Moet Europa een eigen sterke defensiemacht opbouwen, eventueel los van de NAVO?”
“Heeft België het recht of de plicht om waar ook ter wereld zijn troepen in te zetten bij een militair conflict?”
“En wat met de overheidssteun voor wapenhandel en wapenonderzoek?”

Het panel:
Annemarie Gielen, Pax Christi Vlaanderen
Ludo De Brabander, Vrede vzw
Sven Biscop, UGent en Egmont–Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen
Tom Sauer, UAntwerpen
Moderator: Maarten Van Alstein, Vlaams Vredesinstituut
Het debat wordt ingeleid door historicus Luc Vandeweyer, die de gespreksthema’s verbindt aan het pacifistische engagement van Camille Huysmans.

Locatie: Lombardenvest 23 – Antwerpen

10 november
13:00u tot 21:30u
“Geraakt door de Oorlog”
Willemsfonds Antwerpen100 jaar na de Groote Oorlog organiseren de vijf Vlaamse cultuurfondsen ‘Geraakt door de oorlog’, een evenement dat niet alleen focust op het verleden, maar de link legt naar huidige conflicten in de wereld en de vluchtelingenstromen die zij op gang brengen. Verwacht je aan debat, literatuur, poëzie, lezingen, voordracht en muziek.Locatie: Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43 te 9000 Gent
Deelname: tussen 15,00 en 40,00 EUR, afhankelijk van het gekozen programma
Info: willemsfondsantw@hotmail.be
12 november – 14:00u
13 november – 20:00u
Filmvoorstelling “Au revoir là-haut”
HV Schoten
Locatie: De Kaekelaar, Sint-Cordulastraat 10, 2900 Schoten
Tickets: 5 euro; Reservaties: 03.680.23.40 of ccticket@schoten.be
13 november
– 15:00u
– 20:00u

voorstellingen “Oorlogsstemmen”   

W.O. I – Oorlogsmuziek – Protestsongs vroeger en nu
door Guy Verlinde

Honderd jaar W.O. I, dat is honderd jaar van zoeken naar waarom en betekenis geven, honderd jaar verwerken en lessen trekken, wonden likken en littekens koesteren. Een conflict als oneindige inspiratiebron voor oorlogsliederen en protestsongs, als voedingsbodem voor elk klein of groot verhaal.
In Oorlogsstemmen geeft Guy Verlinde een overzicht over de gevolgen van Wereldoorlog I, aan de hand van anekdotes, gedichten en oorlogsliederen als ‘In Flanders Fields’. Daarnaast maken de leerlingen kennis met belangrijke historische tegenstemmen zoals Martin Luther King en Nelson Mandela. De protestsongs van o.a. Bob Dylan en John Lennon tonen de kracht van muziek en kunst als verzetsmiddel tegen gewapende conflicten.

Inkom: 5,00 EUR

14 november – 14:00u Bezoek aan Antwerp Airport
Willemsfonds DeurneEen twee uur durende reis door de fascinerende wereld van de luchthaven en de luchtvaart in het algemeen.Locatie: Antwerp Airport, Luchthavenlei z/n, 2100 Deurne
Deelname: € 7
19 november – 14:30u Johnny Voners zingt Aznavour
Willemsfonds Antwerpen
Locatie: Cultureel Centrum De Kern in Wilrijk
Info: willemsfondsantw@hotmail.be
22 november – 19:30u

Toneelvoorstelling “Soldaat Peaceful”

Soldaat Peaceful wil niet vergeten. Hij werd tijdens de Grote Oorlog gerekruteerd om als veel te jonge soldaat in Vlaanderen te gaan vechten tegen het Duitse leger.
Jaren later neemt hij ons mee in een spel van herinnering en tijd over zijn onverwerkte verleden. Hij vertelt ons over zijn gelukkige jeugdjaren op het Britse platteland, de opwindende avonturen met Molly en Dikke John, zijn liefde voor Ma en voor zijn grote broer en voorbeeld, Charlie.
Dit alles wordt echter overschaduwd door de vroege dood van zijn vader. Uiteindelijk moeten de warme herinneringen plaatsmaken voor de brutaliteit van de oorlog, die hem genadeloos de loopgraven injaagt en hem confronteert met de even gruwelijke, als onbegrijpelijke oorlogslogica.
Steven Spielberg verfilmde zeer recent Warhorse, een ander succesverhaal van Morpurgo dat ook furore maakt in het Londense West End.
Prijswinnend auteur Michael Morpurgo liet zich inspireren door een bezoek aan Ieper, waar hij geschokt vaststelde hoeveel jonge soldaten tijdens WOI ter dood veroordeeld werden voor vermeende lafheid.

Vertolking: Erik Burke
Regie: Ron Cornet
Muziek: Jan Moonen
Vertaling: Gerd De Ley

Inkom: 10,00 EUR (drankje incl.)

26 november
tot 7 december

Tentoonstelling CREA-wedstrijd

Wat?
Je kan het wellicht reeds uit de titel afleiden: het betreft een Creatieve wedstrijd, in dit geval voor leerlingen NCZ van de 5de en 6de klas
Het thema wordt jaarlijks vastgelegd.
Waarom?
De Creawedstrijd heeft tot doel de persoonlijkheid, talenten, geestelijke en morele vermogens van jonge mensen te ontplooien, ze moreel te vormen en te ontwikkelen en tevens moreel te leren denken rond het onderwerp.
Uiteraard wordt daarbij de creativiteit  en het vormen van een eigen mening gestimuleerd en wordt de band tussen verschillende generaties met dezelfde levensbeschouwing versterkt.

Meer info bij de leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer!

27 en 28 november

In het kader van 7 dagen Sociale Film

27 november – 20:00u
Filmvoorstelling “120 BPM”

(Keuze van Vrijzinnig Antwerpen)

120 BPM vertelt een aangrijpend verhaal over liefde en vriendschap tegen de achtergrond van de strijd tegen AIDS in Parijs aan het begin van de jaren negentig.
Terwijl AIDS al 10 jaar slachtoffers maakte, werden in navolging van New York ook in Europa afdelingen van ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) opgericht om aandacht voor medicijnen en voorlichting af te dwingen.
In 120 BPM sluit Nathan zich aan bij de activisten van ACT UP Parijs, waar hij Sean leert kennen. Samen voeren ze actie tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rond AIDS. De sterke en levendige persoonlijkheid van Sean laat Nathan niet onberoerd, maar al snel wordt hun liefde overschaduwd door de acties en de ziekte.
120 BPM is op het filmfestival van Cannes met een staande ovatie ontvangen en bekroond met de Grand Prix, die voor de gelegenheid ook wel de ‘Palme du Cœur’ werd genoemd. De film, met onder andere actrice Adèle Haenel (LA FILLE INCONNUE), won tevens de FIPRESCI prijs en de Queer Palm. Regisseur Robin Campillo maakte eerder EASTERN BOYS en hij was zelf betrokken bij ACT UP Parijs.

en

28 november – 14:00u
Filmvoorstelling “Una Mujer Fantastica”

(Keuze van Grijze Geuzen Antwerpen en HV Regio Antwerpen Noord)


De transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd, gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer hij plotseling komt te overlijden is het leven zoals Marina dat kende plotseling voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de doctoren als zijn familie zijn argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie -die de relatie nooit heeft geaccepteerd- haar volledig buiten. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

29 november – 20:00u

“De toekomst van de Vrijzinnigheid”, Lezing door Prof. dr. Freddy Mortier, voorzitter deMens.nu
huisvandeMens en HV Herentals De Belgische vrijzinnigheid heeft zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld van een pool binnen één tegenstelling (dit tot het katholicisme) tot een element in een Vlaamse, religieus diverse, omgeving. Die context wordt gekenmerkt door een postreligieuze attitude. Welke zijn de consequenties van de positionering van de vrijzinnigheid hier binnen?Locatie: huisvandeMens Herentals, Lantaarnpad 20 , Herentals
29 november – 20:00u

‘Kijken’ in de ruimte – de grote astrofysische vraagstukken

Humanistisch Verbond Schijnvallei Oostrand, i.s.m. Willemsfonds Borsbeek

Lezing door prof. dr J-P De Greve (VUB),  over o.a. de mogelijkheid van buitenaards leven in het heelal.

Locatie: Cultuurhuis “De Pastorie”, Jozef Reussenslei 11, Borsbeek

 

DECEMBER 2018

2 december – 11:00u

 

 

 

 

 

 

 

“Musical 40 – 45”
Organisatie: VHLW vzw
Antwerpen net na de eerste Wereldoorlog. Staf en Louis Segers worden met een jaar verschil geboren. Ze groeien op in een warm nest. De broers worden hartsvrienden en niets lijkt hun band te kunnen breken.Tot het onvermijdelijke gebeurt: de Tweede Wereldoorlog breekt uit en dat laat sporen na in elke huiskamer, in elk gezin, ook het gezin van Staf en Louis.Deelname: Kaarten in CAT2 t.w.v. 59,95 EUR worden door VHLW aangeboden aan 39,95 EUR !!!   Plaatsen beperkt: `wie het eerst komt, het eerst maalt`
Inschrijven bij Vrijzinnig Antwerpen of Grijze Geuzen Antwerpen, ten laatste op 20 november a.s.Locatie: MONTEA in PUURS – kruising A12 en N16Vrijzinnigantwerpen14@gmail.com / info@grijzegeuzen.be
2 december – 15:00u

Optreden Symfonisch Orkest Vrije Universiteit Brussel, met als thema “Lucht” onder leiding van Jurgen Wayenberg

HV Vrijdenkend Lier, i.s.m. UPV Lier, hvdM Lier en Vormingplus Mechelen

Het VUBorkest is met 80 uitvoerenden een volwaardig symfonisch orkest, waarin naast (oud-) studenten ook personeel van de universiteit optreden

onder leiding van Jurgen WAYENBERG, met o.a. een euphoniumconcert van John Stevens (solist Ken Serrien en klarinetconcert van Oscar Navarro, met de solisten Carolien Van Nerom en Bart Van de Voorde. Daarnaast liggen, zoals gebruikelijk, ook weer partituren klaar voor enkele klassieke pareltjes en voor meeslepende filmmuziek, bij voorbeeld uit de Disneyfilm Aladdin.

De opbrengst gaat in het kader van “Music for Life” waarbij samen met deMens.nu enkele goede doelen worden gesteund.
Locatie: Liers Cultuur Centrum “De Mol” Aarschotsesteenweg, 3, 2500 LIER
U kan nu al tickets bestellen bij het Liers Cultuurcentrum via website http://www.lierscultuurcentrum.be of 03 488 06 79 / info@lierscultuurcentrum.be L.C.C. informeert u verder (te betalen bedrag + reserveringsnummer).
Betalen op rekening BE45 4025 0408 9189 van vzw Pro Lier.

3 december – 13:30u Huisgenoten: praatgroep ‘verder na verlies’

Maandelijkse, vrijblijvende praatgroep rond rouw en verlies. Begeleid door ervaren moreel consulente en (groeps)psychotherapeute.

Opgelet!: graag op voorhand inschrijven via antwerpen@demens.nu of 03 259 10 80
Locatie: huisvandeMens, Jan Van Rijswijcklaan 96, 2018 Antwerpen

7 december – 19:00u

Prijsuitreiking CREA-wedstrijd

(zie tentoonstelling – 26 november)

10 december – 19:30u

 

In het kader van 70 jaar UVRM

In 2018 bestaat het Verdrag voor de Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 70 jaar. Op 10 december 1948 hebben vertegenwoordigers uit alle landen vastgelegd wat wij mensen als universele rechten beschouwen. Rechten die het mogelijk maken dat we vrij en waardig in gelijkheid kunnen leven.

 

 

Vernissage tentoonstelling “Domozy”

Over de kunstenaar
De Syriër Saif Lama`a (Dumuzi), geboren in Mosul (Irak, 1982), begon zich reeds op zeer jonge leeftijd te uiten met kunst. Op 18-jarige leeftijd ging hij naar Damascus waar hij Schone Kunsten volgde aan de Damascus University.
Het is dan dat Saif de naam Domozy aanneemt, geïnspireerd door Dumuzi, wat in het Sumerisch (mythologie), betekent “legitieme zoon”.
Na het tentoonstellen van zijn creaties in 2005 aan de prestigieuze Khan As’ad Pasha van Damascus kon hij deelnemen aan een stage bij Eva Lootz, de beroemde beeldend kunstenares.
Tussen 2005 en 2009 kon hij vrij zijn kunst uitdrukken tijdens tentoonstellingen, vnl. in Damascus, maar in 2009, wanneer hij terugkeert naar zijn familie in Irak, wordt hij geconfronteerd met groeiende censuur van IS (Islamitische Staat). Voor hen zijn kunstenaars onverlaten, schadelijke wezens, om te elimineren…
Domozy wordt het zwijgen opgelegd en blijft twee jaar werkeloos thuis. Wanneer IS-mannen hem komen zoeken en hem bedreigen, is hij slim genoeg om zich voor te doen als een binnenhuisarchitect en kan hij zijn kunstvorm voorlopig camoufleren. Maar uiteindelijk had hij geen andere keus dan te vluchten om zijn kunst te blijven uiten, te vluchten om “vrij te kunnen blijven leven.

Over zijn werk:
In zijn schilderijen beeldt hij vaak een hybride halfman af, een stier die verwijst naar de oude mythen van Mesopotamië, Griekenland of Egypte. Hij gebruikt ook veel symbolen die uitdagen en iedereen toestaan zijn werken op een heel persoonlijke manier te interpreteren..

 

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling loopt van 11 tot 30 december 2018

website DOMOZY

11 december – 14:00u
12 december – 20:00u
Filmvoorstelling “Get Out”
HV Schoten
‘Get Out’ volgt een koppel, Chris en Rose, dat het punt in hun relatie heeft bereikt om elkaars familie te ontmoeten. Rose nodigt Chris vervolgens uit om een weekend door te brengen met haar ouders. In eerste instantie denkt Chris dat het vreemde gedrag van de familie te maken heeft met pogingen hoe om te gaan met hun interraciale relatie, maar gedurende het weekend doet hij enkele verontrustende ontdekkingen die hem naar een andere waarheid leiden.Locatie: De Kaekelaar, Sint-Cordulastraat 10, 2900 Schoten
Tickets: 5 euro; Reservaties: 03.680.23.40 of ccticket@schoten.be
Advertenties